1 Aralık 2020 Salı




Ergün Yıldız / Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu






PROJE RAPORU

                                            

Proje Adı: KISA YOLDAN ELEKTRİK  

 

 

Projenin Amacı:

 

 

Şehrimizin elektrik ihtiyacını santraller yerine temiz ve zararsız bir sistem kurarak rüzgârgülü ve güneş panelleri gibi yenilenebilir bir şekilde insan gücü ile enerji üretmek, bu enerjiyi şehrimizde para ödemeden kullanmak, şehrimizi geliştirmek üzere bir fırsat sunmak.

 

 

 

Giriş: Bilindiği üzeri elektrik hayatımızın birçok alanında kullanılmak ile beraber gün geçtikçe pahalı olmaktadır. Elektriğin pahalı olması bazı yerlerde teknolojik çalışmalara imkân tanımamaktadır. Yapmış olduğum bu proje sayesinde üretilen elektrik enerjisinin güneş panelleri gibi bataryalarda depolanması veya merkez sistem kurularak toplanan elektrik enerjisinin ister stoklanması isterlerse de olduğu gibi şehri aydınlatmak ve elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kullanılması için tasarlanmıştır.

 

Yöntem:

 

Yöntemlerimizin aşamaları aşağıdaki gibidir.

 

1.aşama: Basınç, insan kütleleri, türbin tur sayısı ve hızı, çalışması için gereken voltaj gücü ince ve hassas ölçümler yapılır.

 

2.aşama: Prototipi yapmak için kaldırım taşlarının dizildiği çukur şeklinde ki alandan başlanır. Kaldırım taşlarının altına kendim tasarladığım 5 cm boyutlarında su türbini montajı yapılır

                                     

         


3.aşama: Tasarlamış olduğum türbin, insan kütlesinin yapmış olduğu basınç noktasında ki titreşim yolu ile dakikada 1000 tur atarak bildiğimiz üzeri TESLA bobini niteliğinde bir sistem oluşturacaktır. Tesla bobini; yüksek gerilim trafosu, atlama aralığıyüksek gerilim kapasitörü, sarım sayısı az birincil sarım sayısı fazla ikincil bobin ve ikincil bobine bağlı yüksek gerilimli enerji çıkışının yapıldığı iletkenden (Toroid) oluşmaktadır.

Birincil bobin iletkeninin ikincil bobine göre kesit alanı daha büyüktür. İletken bir tel belirlenen çapta bir yalıtkan etrafında sarılır ve iletkendeki akımın sarmal şeklinde ilerlemesi sağlanarak manyetik alan oluşturulur. Manyetik alanda elektrik üretir 

 

                                                                  

 

   


 

4.aşama: Yapılmış olan bobin türbinlere sığmadığı için yeniden tasarlanarak birkaç araç ile giderilmeye çalışılır ve türbinlerin içine 6.mm boyutlarında mıknatıslı bilyeler yerleştirilir ve türbin bir bakır tel ile içinden geçirilerek montaj tamam hale gelir. Yapılan bu tasarımda türbinler hızlı döndükçe içlerindeki bakır telde akım oluşmaya başlar ve oluşan akım 5x1,50 mm² kablolar yardımıyla ANA HAT olan kabloya bağlanır.

 

 

5.aşama: Ana hat kabloları şuan da günümüzde de kullanılan elektrik santralleri vb. Ana merkeze bağlanmalı ve bu ana merkez depolanan enerjiyi şehrin elektrik ihtiyacı için kullanılabilir duruma getirerek dağıtıma sunulmalıdır.

 

Kaynak:

 

https://www.technopat.net/sosyal/konu/2kv-tesla-bobini-yapimi.237798/

 

https://tr.aliexpress.com/item/32695653846.html

 

https://www.joom.com/tr/products/5c0b3b4436b54d01010bc328

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EDE ŞEN(EGE ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI) TÜRKİYEDE DEPREM GERÇEĞİNİ YAZDI.

BİR TÜRKİYE GERÇEĞİ: DEPREM           İnsanoğlunun belki de en büyük hatası göremediklerini unutmak ve sadece görebildiklerine odaklanmaktır...