22 Mart 2020 Pazar

CAHİT ARF


 Yasemin Gülver / Ege Üniversitesi PDR
  
1910 yılında Selanik’te dünyaya gelen Arf Türk matematikçi ve bilim insanıdır.Türkiye’nin Einstein’ı olarak da bilinir.
Henüz ilkokula giderken matematikle ilgilenmeye başladı.Ailesi tarafından eğitimi için Fransa’ya gönderildi.Lise ve üniversite eğitimini tamamlayan Arf ülkesine geri döndü ve Galatasaray Lisesinde matematik öğretmeni olarak çalışmaya başladı.Daha sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesine doçent adayı olarak atandı.
1937 yılında doktorasını yapmak için Almanya Göttingen Üniversitesine gitti.Burada tez hocası Hasse ile birlikte matematikte “Hasse-Arf Teoremi” olarak bilinen ünlü sonucu da içeren doktora çalışmasını tamamladı.”Arf Değişmezleri”ni buldu.İlk bilimsel çalışması 1939’da ünlü bir Alman matematik dergisi olan “Crelle Journal”de yayımlandı.
1943’te İÜ Fen Fakültesinde profesör oldu.1955’te ordinaryus profesörlüğe yükseltildi.TÜBİTAK’ın kurulmasında çok etkin rol oynadı ve 1964 yılında TÜBİTAK bilim kolu başkanı oldu.
1967’de ODTÜ’de çalışmaya başlamadan önce Amerika’da Kalifornia Üniversitesi’nde çalıştı
1980 yılında emekliye ayrıldıktan sonra TÜBİTAK’a bağlı Gebze Araştırma Merkezi’nde görev aldı.Son yıllarında matematiğin biyoloji içindeki uygulamaları üzerinde çalışmalar yaptı.1985- 1989 yılları arasında Türk Matematik Derneği başkanlığında görev aldı.



ÖDÜLLERİ
İnönü Ödülü(1948)
TÜBİTAK Bilim Ödülü (1974)
İTÜ ve KTÜ Onur Doktorası (1980)
Commandeur des Palmes Academique (1994)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EDE ŞEN(EGE ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI) TÜRKİYEDE DEPREM GERÇEĞİNİ YAZDI.

BİR TÜRKİYE GERÇEĞİ: DEPREM           İnsanoğlunun belki de en büyük hatası göremediklerini unutmak ve sadece görebildiklerine odaklanmaktır...