1 Haziran 2020 Pazartesi








                                             SpaceX ve Uzay Turizmi  

    


Göksu Güneş / Ege Üniversitesi Astronomi




2011 den itibaren uzaya insanlı hava aracı göndermeyen NASA 9 yıl sonra ilk defa kendi topraklarından Amerikan mürettebatlı bir yolculuk gerçekleştirdi. 

Ceosu Elon Musk olan Space X şirketinin tasarladığı Falcon 9 roketi ile fırlatılacak olan Crew Dragon isimli uzay aracı NASA astronotları Doug Hurley ve Bob Behnkeni Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) götürmek için kalkış yaptı. Fırlatma işlemi ilk uzay aracının fırlatıldığı Florida da bulunan Kenedy Uzay Merkezinden yapıldı. Kalkıştan 4 dakika sonra aracın alt aşaması denizde bir drone gemisine başarılı bir şekilde döndü ve dragon başlığı müdahale parkuru içerisinde güvenli bir şekilde yörüngeye girdi. 

İkinci aşama ISS e kilitlenmek. Astronotlar 19 saatlik bir yolculuk sonrası otomatik kontrollü uzay aracını manuel sisteme geçirip elle kontrol etmek de dahil olmak üzere çevre kontrol sistemini, ekranları ve kontrol sistemini ve manevra iticileri test ederek uzay aracının amaçlandığı gibi çalıştığını doğruladı. Operasyonel Crew Dragon uzay aracının, NASA gereği olarak en az 120 gün yörüngede kalması bekleniyor. 



Bu uzay görevi Space X gibi özel bir şirketin uzaya insanlı hava aracı göndermesi dolayısı ile tarihte bir ilke imza atıyor dolayısıyla bu uçuş, ticari uzayın başlaması için adeta bir ilk adım olma niteliğini de taşıyor ve bu, gelecekte yalnız astronotların değil aynı zamanda normal vatandaşların da seyahat edebileceği bir seçenek olma ihtimalini de içinde barındırıyor. Elon Musk gazetecilere verdiği demeçte bu uçuşun keşif ruhuna sahip insanların kalplerinde bulması gereken bir şey olduğunu ve ABD’nin bu keşif ruhunun damıtılması olduğunu söyledi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EDE ŞEN(EGE ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI) TÜRKİYEDE DEPREM GERÇEĞİNİ YAZDI.

BİR TÜRKİYE GERÇEĞİ: DEPREM           İnsanoğlunun belki de en büyük hatası göremediklerini unutmak ve sadece görebildiklerine odaklanmaktır...